Burmesere - og hvordan det er at leve med dem!

Af Helle Høybye - (artikel skrevet til Kattemagasinet)

Den kælne kat

Burmeseren er en lille kat, med en stor personlighed og et hjerte af guld. Sådan karakteriserer jeg altid burmeseren, hvis folk spørger om den korte version. Men den lille kat indeholder meget mere end det. Både på godt og på ondt.

”Min kat er meget kælen”, siger folk om deres kat, - de ændrer mening, når de møder en burmeser. Den er virkelig ekstrem kælen. Nogle vil måske sige, direkte påtrængende. Kort sagt; ”Man er aldrig alene med en burmeser i huset”. Den er med overalt, hvor man bevæger sig hen. Åbner du et skab, er du sikker på, at der er mindst en kat i skabet, når du lukker igen. Skal du lave mad eller vaske op, så er det ikke usædvanligt, at der sidder en kat på din skulder imens. Hvis du skal male i dit hjem, skal du lukke katten inde ellers ender du med maling overalt, på katte og rundt omkring i hjemmet. Hyggestunder foran Tv’et foregår altid med X-antal katte på skødet, på bryst, skulder, ryglæn, ved siden af. Din sofa er altid invaderet af højtspindende katte, som fylder mere og mere. Men hyggeligt er det. Killinger er ikke ret gamle, før de finder ud af at springe op i sofaen eller lænestolen til dig for at ligge-i-arm.

Burmeser-killinger er et kapitel for sig. Man kan bruge timer på, bare at iagttage dem. De er underholdende og sjove. De er frygtløse og farlige. De er onde og dejlige. Og helt betagende søde og vidunderligt uartige. Og meget meget uskyldige! Sådan ser de i alt fald altid ud.

Burmesere er sociale katte som ynder at ligge i stakke – lagvis. Selv små kurve kan rumme adskillige burmesere. Bare den får en ende op så er der plads til den, også selvom resten hænger udenfor.

Burmeseren er den ideelle kat hvis du har børn. Burmeseren opsøger selv børnene for at lege og deltager ofte i lege med både Barbie og Actionman. Men også lektielæsning og det ugentlige Anders And blad kan den hjælpe med. Men pas på for den stjæler. Hårbånd, blyanter og andre små spændende ting forsvinder i stor stil hos os.

Burmeseren har en stor personlighed og stor psykisk styrke. Den er dominerende på godt og ondt.

En burmeser i en folk med mindre psykisk stærke katte, vil på ingen tid styre flokken med kun et blik. Selv en mindre stærk burmeser klarer sig godt blandt andre racer.

At have flere burmesere i sit hjem er kun en ekstra gevinst. Du vil altid være centrum og samlingspunkt for kattene. Og en flok vil bringe liv og sjæl ind i dit hjem som ingen anden katterace kan.

Gæster

Og burmeseren elsker gæster. Vi kender alle til, at vi har købt vores nye vidunder og vil gerne vise den frem for familie og venner. Og den lille søde killing er pist væk, forsvundet fra jordens overflade.

Dette vil aldrig ske med en burmeserkilling. Den er nysgerrigheden selv. Nej, den skal da følge med i alt.

De voksne burmesere tænker bare; ”Nå, nye ofre”! Og ligger en hel aften hos gæsterne. Så gæsterne til sidst tror, at de slet ikke kan lide deres egne mennesker. Selv mennesker, som ellers ikke kan lide katte bliver hen af vejen omvendt. Burmeseren er jo et betagende og charmerende dyr; især når den en hel aften har kigget på dig med bedende øjne. Så advar endelig gæsterne inden du inviterer, f.eks. svigermor i hendes fineste mørkeblå dress. Og husk i øvrigt lyst tøj til lyse katte og mørkt tøj til mørke katte. Men så har du selvfølgelig et dilemma, hvis du har en tortie.

Pica

Burmeseren har mange flere specielle egenskaber. De har en tendens til at alt skal mærkes. Alt skal billetteres. De bider i snart sagt alting. Breve, aviser, pap m.v. Det er ikke helt klarlagt, hvorfor nogle af dem har tillagt sig denne mærkværdige vane, og hvad de får ud af det. Ét er sikkert - Det er ikke sådan at vænne dem af med det igen. For os burmeser-elskere er det bare endnu en ting ved vore katte, som er anderledes.

I nogle tilfælde er denne vane med at bide i ting dog direkte farligt for kattene, hvis man ikke tager sine forholdsregler. Det er nemlig faktum, at nogle burmesere bider i el-ledninger (det er der i øvrigt også andre racer der gør!). Især små tynde (sorte?) ledninger har deres forkærlighed. Denne uvane kan dog hurtigt afhjælpes ved at man samler ledninger bag eksempelvis Tv’et i klare opskårne plastvandslanger som fås i forskellige tykkelser eller evt. flexrør. Udover at hindre kattene i et bide gennem ledningerne og derved pådrage sig elektrisk stød, som i værste fald kan føre til døden, giver dette faktisk en god orden i ledninger bag Tv’et o. lign. Det interessante er, at denne vane tilsyneladende er arvelig.

Burmeseren har endnu en uvane, som de heldige ejere af burmesere hurtigt lærer at betragte, som dagligdag. Den hader lukkede døre. Man lærer hurtigt, at en lukket dør, ikke er nogen hindring, når den vil ind i et andet værelse. Vi har efterhånden eksperimenteret med forskellige løsninger, så som at vende håndtaget opad, nedad osv. Selv døre som går indad klarer den. Min personlige erfaring er at den bedste løsning er runde håndtag. Vær i den forbindelse opmærksom på, at vinduer også skal børnesikres, da hasper m.v. ikke er en større udfordring for en burmeser.

Burmese walk

Her til sidst vil jeg lige fortælle om et lille kuriosum som kun findes for burmeseren. Det er den såkaldte ”The Burmese-walk”. Det var mest udbredt for omkring 8-10 år siden.

”The Burmese-walk” er en speciel måde at gå på som burmeseren gør når den er meget afslappet. Den er nærmest en blanding af ballet, strækmarch og slendren, kan nærmest beskrives som moon-walk. Det er ligesom den tøver med næste skridt, mens den holder benet oppe i en brøkdel af et sekund. Da vi tidligere har importeret en del avlskatte fra Tyskland hvor de mest populære linier bar dette gen for ”The Burmese-walk” var der tidligere langt flere af vore burmesere som gjorde det end i dag hvor vi har fået mange nye linier ind fra bl.a., USA og England og disse katte gør det ikke. Opdrættere som har opdrættet i mange år vil helt sikkert nikke genkendende til dette fænomen.

De fleste katte vil primært gøre det på forbenene, men enkelte (f.eks. Dennise á Hunter) gjorde det på både forben og bagben, hvilket gav en meget ejendommelig gang som jeg, som gammel opdrætter savner hos de nye linier.

Sådan!

Dette er en ærlig beskrivelse af en kat, som vi opdrættere af Burmesere har lært at elske på godt og ondt. Burmeseren er en kat, som man ikke let sætter begrænsninger for. Den fylder meget i ens liv og heldigvis for det, idet den også fylder ens hjem med og liv og sjæl. Den kræver meget af dig hvis den er alene og hvis du har 2 eller flere vil den bare give dig så mange flere hyggestunder og underholdning.

© Ofmagicat;